Afscheid nemen

 Liefde houdt niet op waar het leven eindigt.

Afscheid moeten nemen van het leven en van je dierbaren is een van de grootste opgaven waarvoor we in het leven komen te staan. Hoe ga je daarmee om? Hoe geeft je vorm aan een leven dat vanaf dat moment in het teken staat van afscheid nemen? Dit geldt niet alleen voor degene die weet dat hij of zij zal gaan overlijden. Ook voor hun naasten begint er vanaf dat moment  een rouwproces dat nog enige tijd zal gaan duren.

Soms is er de behoefte om nog zaken af te ronden en dingen uit te spreken of te regelen. Het is goed om hier zorgvuldig aandacht aan te besteden. En het waar mogelijk samen te doen.

Afscheid nemen is iets heel persoonlijks. Er is geen recept voor en ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Het is belangrijk elkaar daarin te herkennen en te erkennen. Het uiten van emoties lucht op. Stop ze niet weg. Ik ondersteun je graag bij dit proces.

Ook wanneer je weet dat je zal gaan te overlijden, kan het goed zijn om te vertellen hoe dit is en hoe de boodschap is overgekomen. Het is een hele opgave om het contact met je naasten in deze periode vorm te geven. En uiteindelijk toch afscheid te kunnen nemen.

Voor de naasten kan het een ondersteuning zijn te weten dat je hier niet alleen in bent. Het kan een verwarrende tijd zijn. Maar ook nu maak je met elkaar nog herinneringen. Dit zijn kostbare herinneringen die het afscheid kleuren en glans kunnen geven.